Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Wordt Jeroen Dijsselbloem de hoogste baas van het IMF?
Vandaag wordt witte rook verwacht over de eventuele benoeming van Jeroen Dijsselbloem tot hoogste baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Of de voormalig minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep de opvolger wordt van Christine Lagarde, die is verkozen tot president van de Europese Centrale Bank, is allerminst zeker.
Dijsselbloem heeft concurrentie van onder meer de Bulgaarse Wereldbankbestuurder Kristalina Georgieva en het hoofd van de Finse centrale bank, Olli Rehn (57), schrijft De Telegraaf. Ook zou de regering van de kersverse Britse premier Boris Johnson een kandidaat naar voren hebben geschoven.
De EU-minsters zijn verdeeld en meerdere stemronden zijn nodig. Dijsselbloem zou onder andere steun hebben van Duitsland.
2. Trump zet met tweet de handelsoorlog weer op scherp
China houdt zich volgens de Amerikaanse president Donald Trump niet aan eerder gemaakte afspraken, dus voert de VS per 1 september nog meer importheffingen in. Dat liet Trump donderdag weten via Twitter. Het gaat om producten met een totale waarde van 300 miljard dollar die nu nog niet extra belast werden.
Na de presidentiële tweets doken de Amerikaanse aandelenbeurzen omlaag. De Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent lager op 26.583,42 punten. Ook de olieprijs kelderde. Amerikaanse olie werd ruim 7 procent goedkoper, Brent-olie verloor ruim 6 procent aan waarde.
3. Meerderheid van Britse premier Boris Johnson wordt nog wat kleiner
Een Conservatief parlementslid heeft verloren bij tussentijdse verkiezingen in Wales. Dat betekent dat de regering van de Britse premier Boris Johnson nog maar een meerderheid van een zetel heeft in het Lagerhuis. De Liberaal-Democraten kregen er een zetel bij. "De krimpende meerderheid van Boris Johnson maakt duidelijk dat hij geen mandaat heeft om ons uit de EU te leiden", aldus Liberaal-Democratische partijleider Jo Swinson.
4. In Venray opent de eerste lachgaswinkel van Nederland
Burgemeester Hans Gilissen van Venray is er tegen, maar hij kan de komst van een lachgaswinkel in het centrum van Venray vandaag niet tegenhouden. Die winkel Valse Lucht gaat vrijdagmiddag om 15.00 uur open. Als eerste lachgaswinkel van Nederland, aldus winkelier Mathieu Hölzken, die het gebruik van lachgas ziet toenemen. "De helft van de jeugd in Nederland heeft al ballonnetjes gehad."
5. Apple stopt met het meeluisteren met Siri
Na een storm van kritiek laat Apple mensen niet langer meeluisteren met spraakopdrachten aan Siri. Het technologiebedrijf liet inhuurkrachten meeluisteren om gesprekken tussen mensen en de digitale assistent te verbeteren, maar daar komt na ernstige privacyzorgen voorlopig een einde aan. Internetreus Google nam donderdag een soortgelijk besluit over zijn Google Assistent.
6. Duitsland zegt nee tegen Chinese miljarden
China loopt in Duitsland zijn eerste blauwtje op in zijn schijnbaar onstuitbare economische expansie binnen Europa, zo meldt de Japanse zakenkrant Nikkei. De Duitse regering trapt op de rem met een reeks maatregelen die Chinese investeringen in Duitse industrieën moeten ontmoedigen. En dat heeft effect: China investeerde in de eerste helft van dit jaar 380 miljoen dollar in Duitsland, wat een daling is van 75 procent ten opzichte van de 1,51 miljard dollar een jaar eerder.
7. Landbouw-minister in de bres voor streekproduct
Als het aan minister van Landbouw Carola Schouten ligt, worden de supermarktschappen meer gevuld met streekproducten. Ze gaat daarom in gesprek met de grootgrutters, meldt De Telegraaf. Volgens haar missen streekproducten vaak in het schap omdat ze een stuk duurder zijn dan producten van grote (buitenlandse) bedrijven. Schouten wil ook nagaan of de overheid lokale boeren en tuinders kan helpen, bijvoorbeeld door knellende regels te versoepelen en mee te denken over het verlagen van logistieke kosten.
8. Jeff Bezos verkocht $1,8 miljard Amazon-aandelen. Waarom?
Amazon-oprichter en CEO Jeff Bezos heeft in juli 1,8 miljard dollar aan Amazon-aandelen van de hand gedaan. Nooit eerder verkocht Bezos zoveel van zijn aandelen. Zowel Bezos als Amazon hebben geen reden gegeven voor de verkoop, maar we kunnen wel speculeren.
Reden kan zijn dat Bezos de bui voelt hangen nadat aandelen van Apple, Alphabet (Google) en Facebook kelderden. Dit nadat justitie een onderzoek aankondigde naar de techgiganten. Dit zou gaan over de vraag of de marktleiders concurrentie belemmeren. Maar het kan ook zijn dat Bezos een zakcentje nodig heeft voor zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Bezos steekt een miljard dollar per jaar in Blue Origin, zei hij tegen Axel Springer.
Of steekt hij een fortuin in de minderbedeelden? Bezos is niet zo'n grote filantroop als bijvoorbeeld Bill Gates maar heeft wel de liefdadigheidsinstelling Bezos Day One Fund dat non-profitorganisaties helpt die zich inzetten voor daklozen en mensen met een laag inkomen.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.